Gyermek ultrahang

Csecsemő ultrahang szűrővizsgálatok, gyermek ultrahang vizsgálatok

A szűrővizsgálat során hasi, csípő és koponya ultrahang vizsgálatot végzünk. A szűrővizsgálat során ellenőrizhetők a méhen belül látott esetleges eltérések, illetve olyan elváltozásokra is fény derülhet, amelyeket a terhesség során nem lehetett észrevenni.

Hasi UH vizsgálat:

Az újszülött-csecsemő életkorától függetlenül végezhető, előkészítést nem igényel. A vizsgálat csak nagyobb gyermekek esetében, és csak akkor történik éhgyomorra, ha speciálisan az epehólyagot, epeutakat, a hasnyálmirigyet vizsgáljuk. A vizsgálat során a hasi szerveket (máj, lép, vesék, hasnyálmirigy, epehólyag, epeutak, húgyhólyag, belek, petefészek, méh) tekintjük át. Kis csecsemők esetében jól láthatók a mellékvesék, melyek áttekintése szintén fontos része a hasi UH vizsgálatnak.

Csípő UH vizsgálat:

A modern UH készülékek lehetővé tették,hogy csecsemők csípőficam szűrését ezzel a kényelmes ,gyors módszerrel végezzük. A vizsgálat optimális ideje 6-7 hetes kor. Ennél korábban a szűrő vizsgálatnak nincs értelme hiszen az első pár hétben a csípő még élettani éretlenséget mutathat. Amennyiben a szűrővizsgálaton eltérést látunk, az újszülöttet orthopédiai szakvizsgálatra irányítjuk.

Koponya UH vizsgálat:

A vizsgálat során az agyállomány belátható területeit és a kamrarendszert tekintjük át. Szűrővizsgálat kapcsán ritkán találunk betegségre utaló
jeleket,az idegrendszert érintő betegségek többsége ugyanis hirtelen jelentkező, akut tünetekkel jár , és nem szűrővizsgálat során kerül diagnózisra. Észrevehetünk viszont egyes fejlődési rendellenességeket, esetlegesen méhen belül lezajlott fertőzéseket, illetve azok következményeit. A koponya ultrahang csak addig kivitelezhető, amíg a kutacson keresztül belátunk a koponyába.

Nyaki UH vizsgálat:

A nyaki régióban megvizsgáljuk a nyálmirigyeket,a pajzsmirigyet,áttekintjük a nagy nyaki erek régióit,az ezek mentén lévő nyirokcsomókat. Kis
csecsemőknél a mellkas felső része felől vizsgálható a csecsemőmirigy is.

Herék UH vizsgálata:

Kisgyermekek esetében gyakori panasz, hogy a szülő nem tapintja a heréket a herezacskóban. UH vizsgálattal ellenőrizhető a herék helyzete , az úgynevezett rejtett here vagy ingahere esetében a herék sokszor fellelhetők a lágyékcsatornában. Amennyiben a heréket sem a herezacskóban, sem a lágyékcsatornában nem találjuk ,gyermeksebészeti konzílium javasolt, hiszen a hasüregben a herék a mozgó bélkacsok között nem különíthetők el még jó felbontású ultrahang készülékkel sem.

Lágyrészek UH vizsgálata:

Bármely testrészen előfordulhatnak a szülő által tapintható „furcsa” eltérések, melyek lineáris UH fejjel jól megítélhetők .Ezek a legtöbbször felszíni eltérések elkülöníthetők a mélyebb régiókban lévő, esetlegesen izmokkal, vagy más szövetekkel összefüggést mutató képletektől. Az ultrahang vizsgálat szövettani diagnózist soha nem adhat, az elváltozások jellege alapján esetenként erre is szükség lehet.


Telefon 06 30 274 1872   -   1027 Budapest, Margit krt. 44. mfszt.1.   -   E-mail: palmamedrendelo@gmail.com   -   Hibabejelentés